Úvod | | Košík | Kontaktujte nás 602 740 605
= Garance nejnižší ceny jachtařských potřeb z nerezu A2, A4 -> šekle, napínáky, karabiny, kotvy a řetězy. Pokud koupíte stejné zboží jinde levněji vyplatíme Vám formou slevy rozdíl při dalším nákupu u nás.=

Proč Merino vlna ?

  • je přírodní a obnovitelná
  • je lehká
  • dýchá
  • chrání před větrem
  • odpuzuje vodu
  • je příjemná na kůži
  • redukuje zápach
  • nezašpiní se
  • je odolná

Přírodní a obnovitelná

Outdooroví nadšenci mají úzký vztah k planetě, kterou zkoumají, a stále více se odklánějí od syntetických materiálů vyráběných z produktů petrochemického průmyslu i od bavlny, na jejíž výrobu je zapotřebí velké množství vody. Přírodní a obnovitelné vlastnosti Merino vlny jsou tou pravou odpovědí pro tento tržní segment.

Jemnější vlákno

Merino vlákna jsou mnohem tenčí než vlákna jiných typů vlny nebo syntetických materiálů. To znamená, že pro váhově stejné množství Merino vytváří více vzduchových kapes. Více vzduchových kapes = větší izolace. To je ten důvod, proč Merino lépe zadržuje chlad venku a uvnitř hřeje. Přirozená obloučkovitost vlákna navíc vytváří další milióny malých vzduchových kapsiček. Větší izolace = lepší tepelná pohoda. Jiná vlákna, která nejsou přirozeně zvlněná, nejsou schopna vytvořit tuto dodatečnou izolaci.

Lidé se nemohou rovnat s přírodou

Syntetická vlákna nedokáží produkovat měřitelné teplo, které vzniká při sorpci (nasáknutí) vody, protože nemají tu schopnost absorbovat vlhkost tak, jak to dokáže Merino vlna. Izolační schopnost Merino vlny a schopnost vytvářet dodatečné teplo vznikající při sorpci vody znamenají, že je ideální látkou pro outdoorovou výstroj.

Lehká hmotnost

Je možné vyrobit syntetický oděv se stejnými izolačními vlastnostmi jako oblečení z Merino vlny - ale na úkor zvýšení hmotnosti. Merino vytváří teplo bez velkých nároků na váhu nebo množství. To je kritickým faktorem, když si nesete váš celý svět v batohu na zádech.

Prodyšnost

Dokonce i v chladných podmínkách se můžete při outdoorových aktivitách velmi zpotit, takže oblečení musí být schopné dýchat, to znamená, že musí být schopné absorbovat nežádoucí vlhkost a uvolnit ji do okolí, což nedokáže žádný jiný materiál lépe než Merino vlna.

Žádný pot

Merino má obrovskou kapacitu absorbovat vlhkost - až do 35 % své vlastní váhy. Proto je schopna odvést vlhkost od pokožky, přetransportovat ji přes střední vrstvy a posléze ji uvolnit do ovzduší ve formě páry. Syntetická vlákna se nemohou s prodyšností Merino vlny vůbec měřit, protože nemají tuto kapacitu k odvádění vlhkosti.

Odolnost vůči větru

Vlákna Merino jsou mnohem tenčí než jiná vlněná vlákna a většina syntetik, takže plošná koncentrace vláken v látce je větší, což redukuje množství otvorů, kterými by mohl pronikat vítr. Záhyby vlákna navíc zapadají do sebe, což odolnost vůči větru opět zvyšuje.

Odpuzuje vodu

Zatímco vnitřní struktura Merino vlákna je hydrofilní - přitahuje vodu - šupinky na povrchu vlákna dělají z Merino vlny hydrofobní materiál - odpuzuje vodu. Takže zatímco Merino, které máte přímo na těle absorbuje pot a udržuje vás v suchu a pohodlí, lehká vodní sprška při procházce lesem látkou nepronikne.

Jemný dotek na kůži

Klasické vlněné svetry po babičce často kousaly kvůli velkému průměru vlněného vlákna. Merino vlákna jsou ale mnohem tenčí než jiné typy vlny a na dotek připomíná hedvábí. Takže se funkčnímu termoprádlu a všem jiným typům oděvů z Merino vlny, které jsou určeny k nošení přímo na kůži, v pocitu hebkosti nic nevyrovná.

Snižuje zápach

Bakterie preferují hladké povrchy s pozitivním elektrickým nábojem - jako mají syntetické materiály - zatímco šupinky Merino vlákna s neutrálním nábojem je nezajímají. Protože nadšenci světa outdooru mohou jít i několik dní bez možnosti výměny oblečení, jejich kolegové, ale i oni sami, jistě ocení schopnost Merino vlny snižovat tělesný zápach.

Odolnost proti zašpinění

Šupinky na povrchu Merino vlákna zabraňují průniku nečistot, takže oblečení z Merino vlny vypadá dobře delší dobu. Ze stejného důvodu se špína při praní z vlákna lépe odstraní.

Trvanlivost

Merino vlákno může být ohnuto 20.000 krát, aniž by se zlomilo, což znamená, že je připraveno odolat těm nejkrutějším podmínkám.

Shrnutí

Merino vlna překonává ve výstroji pro outdoor spoustu jiných textilních materiálů. Na rozdíl od bavlny a syntetických materiálů, Merino vlna byla vždy používána jako oblečení a strávila poslední tisíciletí vývojem v "lepší" oblečení. Vlastnosti jako izolace a transport vlhkosti, ochrana před UV zářením a odolnost proti ohni, trvanlivost a schopnost odpuzovat vodu nejsou jen otázkou náhody, jsou výsledkem přírodního výběru. Kdyby Merino vlna nezískala tyto vlastnosti, ovce Merino by již nebyly mezi námi. Jednoho dne možná syntetická vlákna na bázi petrochemikálií doženou ve funkčních vlastnostech Merino vlnu, ale tou dobou už nebudeme mít žádné petrochemikálie. Merino je o krok napřed.

Ošetřování a údržba

  • Před prvním použitím lehce protřepeme a vyluxujeme, nevyčesáváme.
  • Zejména u větších kusů doporučujeme dvakrát za měsíc jejich protřepání ve volném prostoru. Odstraní se tak volné mechanické částice. Potom výrobky zvlhčíme rozprašovačem s vodou nebo rozvěsíme ve vlhkém prostředí (za mlhy, po dešti). Znovu protřepáme, případně vyluxujeme a necháme usušit.
  • Nesušte na slunci a radiátorech!
  • Prát lze velmi jednoduchým způsobem. Doporučujeme prostředek na praní se zvýšeným obsahem lanolinu, který díky svému originálnímu složení vlnu nejen vypere, ale zároveň i ošetří.
  • Výrobky lze bez obav dát i k chemickému ošetření.